Centos Linux Cpanel Kurulumu

cpanelogo

Bu yazımızda CentOS işletim sistemi olan linux sunuculara (cloud veya dedicated) CPanel kontrol paneli kurulumunu anlatacağız.

Öncelikle, kurulumumuzu SSH ile bağlanarak yapacağız. SSH bağlantısını putty yazılımını kullanarak yapacağız. Putty programını açarak sunucu ip adresinizi ve SSH kullanıcı adı ve şifrenizi yazarak sunucunuza bağlantı kurmalısınız.

putty kurulum ekranı

Eğer sunucunuzu yeni satın aldıysanız kurulumdan önce içerisinde curl, perl ve wget paketlerinin kurulu olup olmadığını kontrol etmeniz iyi olacaktır. Bunun için aşağıdaki komut yazılmalıdır.

localhost:~$ yum install -y wget curl perl

Henüz cpanel lisansı satın almadı iseniz trial yani deneme sürümünü 15 gün kullanabilirsiniz. Trial kullanmak için https://cpanel.net/products/trial/ adresinden trial lisans talep etmeniz yeterli olacaktır.

Kurulumu SSH ile internet üzerinde yaptığımız için, olası bağlantı kopmalarında sorun yaşamamak için screen komutunu kullanarak kurulum yapmanızı tavsiye ederiz. Screen komutu, işlem yaptığınız sunucuya bağlantınız kopsa bile aynı ekrana geri dönmenizi sağlar. Sisteminiz yum kullanıyorsa, screen'i yum install screen komutuyla kurabilirsiniz. Kuruluma başlamadan önce screen komutunu yazarsanız, bağlantınız kopsa bile yeniden bağlandığınızda screen -r komutunu yazarak koptuğunuz ekrana geri dönebilirsiniz.

Hazırlıklarımız tamamlandıysa aşağıdaki tek komut ile sunucunuzda CPanel kurulumu başlayacak ve 15-20 dakika içerisinde bitecektir.

localhost:~$ cd /home && curl -o latest -L https://securedownloads.cpanel.net/latest && sh latest

Kurulum bittikten sonra Cpanel in diğer ayarlarını browser üzerinden yapabilirsiniz. Giriş adreslerimiz;

Cpanel için : https://ipadresiniz:2083

WHM için : https://ipadresiniz:2087

Her 2 girişte de root kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.


Hosthane.com üzerinden satın alacağınız, ister bulut, ister dedicated tüm sunucularda, otomatik Cpanel kurulumu vardır. Yukarıdaki komutları manuel kurmak isterseniz kullanabilirsiniz. Firmamızdan otomatik kurulumlu bir bulut sunucu satın almak için https://www.hosthane.com/bulut-sunucu adresine gidebilirsiniz. Firmamızdan otomatik kurulumlu fiziksel dedicated satın almak için https://www.hosthane.com/kiralik-sunucu adresine gidebilirsiniz.